Winston & Elle nominerad till
Retail Award i klassen Årets Butik

Tolv Awards delas ut vid en Svensk Handels och tidningen Markets galafest i Stockholm Waterfront den 21 maj.

Jessica och Daniel i centrums butikspärla, Winston & Elle.
Jessica och Daniel i centrums butikspärla, Winston & Elle.

Retail Awards är Svensk Handels årligen åter-kommande evenemang som i år arrangeras tillsammans med tidningen Market. Syftet med Retail Awards är att lyfta fram, belöna och hylla framgångsrika företag, personer och satsningar i handeln.

Den 21 maj avgörs det hela i Stockholm på Waterfront. Tolv klassvinnare ska utses bland de trettiosex nominerade finalisterna.

Winston & Elle på Sturegatan 28 A här i stan är nominerad i klassen Årets Butik tillsam-mans med två andra butiker. Juryns 
motiveringar för de tre företagen framgår nedan liksom juryns sammansätning.

Vi håller alla tummar för att de utomordenligt duktiga och driftiga ägarna Jessica och Daniel
står som vinnare i sin klass.

Winston & Elle nominerad  till finalist i klassen Årets Butik.
Winston & Elle nominerad till finalist i klassen Årets Butik.

Retail Awards 2018
Finalisterna i klassen Årets Butik

►Winston & Elle, Sundbyberg
Juryns motivering: Med stor kreativitet och hög modegrad lockar den charmiga butiken i Sundbyberg såväl vuxna som barn. Ja, hit lockas även delar av kändiseliten. Det unga familjeföretaget varvar mindre kända varumärken med egendesignade kollektioner där allt exponeras på finurliga sätt. Bemötandet och den småskaliga produktionen får kunderna hos Winstone & Elle att känna sig unika.

►Brillor å Sånt, Malmö
Juryns motivering: I en bransch som delvis andas lågpris står Malmöbaserade optikern Brillor å sånt för Premium-känsla i alla led. Förstklassig service blandas med stor kunskap och känsla för att alltid hitta den optimala lösningen för kunden. Butiken är välkomnande och medarbetarna söker ständigt efter möjligheter att utvecklas för att göra ännu bättre ifrån sig. Ord som förtroende, ärlighet och trendkänsla står högt på agendan.

►Science Fiction-bokhandeln, Stockholm
Juryns motivering Innanför dörrarna på Västerlånggatan 48 i Gamla stan öppnas en näst intill overklig värld. Butiken erbjuder så mycket mer än bara böcker. I lokalen, som stoltserar med tre plan, finns allt från filmer och kepsar till figurer och spel. Personalens hjärta klappar hårt för att dela med sig av sin nischkunskap – oavsett om du är en vanlig kund eller inbiten nörd. Älskar man inte Science Fiction före besöket är det stor chans att kunderna är trollbundna när de kliver ut på gatan igen.

►Juryn för klassen Årets butik:
Pontus Edman, redaktionschef Market /Hakon Media David Abresparr, marknadschef Svensk Handel
Carl Psaroulis, marknadschef Nets
Fredrik Kolterjahn, analyschef JJL
Cia Ekberg, vd KCE

Täcker Nordpost och övriga distributörer sina
logistikkostnader eller
bidrar de till butikshandelns död.


Vi har kunnat läsa om att flera hundratusental paket från Kina returnerats sedan tullen införde en paketavgift med moms. Köparna var inte beredda på att betala denna merkostnad. Var tydligen mycket knick-knacks i paketen.

Vad säger att Nordpost och övriga distributörer i landet kan ta ut paketavgifter som täcker logistikkostnaderna och därmed inte försvårar för butikshandelns överlevnad.
Avgiften tas ut på en maknad med flera aktörer och därför inte styrbart som när tullen belastade kinapaketen med avgift. Om där råder något prisledarskap vet vi inget om.
Men frågan om nordiska paket täckar sina logistikkostnaderna borde studeras.

UTSIDANIN
"Sumpan hetare än Times Square in NY"
Citatet är Karl-Johan Perssons, H&M

Sådan var rubriken på sajtens artikel om Signalfabrikens tillkomst och invigning (se
menyns 2025 och sedan vänstermenyms Signalfabriken). Citatet visar vad Karl-Johan sa i anledningen av invigningen av Signalfabriken och den egna H&M-butiken.

Idag skriver sajten något annat, nämligen:
Insidanut och e-handeln ödesdiger för Signalfabriken. Kontor fyller  tomma butiksytor?

Tja,shit happens. Vi kan nu notera att blomsterhandeln försvinner och leksaksbutiken Lekia slutar till midsommar.
H&M lär lämna framöver. Ytterligare en butik som kippar efter andan flyttar till fd Gits läge
på Esplanaden (intill "ölkyrkan")  

Nu sågas torgromantiken med hederligheten! 
I de senaste två uppdateringarna har  Stadens torgromantik sågats med faktorerna klimat och buller, ja också vibrationer för den delen.
Hur man kan presentera ett justerat planprogram utan beaktande av dessa faktorer känns inte hederligt!  Vidare så känns det föga hederligt att utesluta kommunfull-
mäktiges synpunkter på detta vikiga steg,  även om detta är lagligt.

Hederligheten kan också ifrågasättas då endast ett förslag uppenbarligen tagits fram för kommunmedlemmarna att finna sig i eller möta i en detaljplan till hösten. Att skjuta i sank en detaljplaneförslag tillhör det absolut svåraste.
Staden har inte haft tid eller råd, för att inte säga intelligens nog för ett proffsigt närmande. Det är ju nu som kommunmed-lemmarnas röst borde ha hörts betr två förslag! Får vi någon kommunens app för information och röstning? Eller är det behagligt att prata om viktiga medborgarsamtal men ligga efter i appfrågan?

Vid 15-tiden den 20 april, vår första varma dag med solsken, var till och med A-teams stolar övergivna, förmodligen för en kall öl någonstans. En mås hovrade över torget i sin solitude. Man kan naturligtvis fråga sig om Staden ska låta torget se ut eller fungera så här i avvaktan på färdig tågtunnel. Trivsam Stadskärnas grönsiskor och kampherrar sågs inte till här på torget. Tyckte mig se ett par grönsiskor på The Publics uteservering som bjöd på riktig "äntligen-yra"

Bilden ovan och nedan: ac
Bilden ovan och nedan: ac
Bild: ac
Bild: ac

Nej, folket fanns ju på uteserveringarna för god förtäring och omtanke samt möjlighet till nära, förtroligt pladder. Så här såg det ut på Nybergs torg den här dagen. Där var fullt. Nedan.

Dyrare uteserveringar mm ska täcka byggnads- och tillstånds-nämndens underskott
Byggtakten i stan har stannat av och nu riskerar byggnads- och tillståndsnämnden att inte klara sin budget. Nu spurtar man för att innan kommunfullmäktiges sommarlov åstadkomma förslag om taxehöjningar som kan täcka bortfallet. Aktuella är bla uteser-veringar och torgförsäljningar.

Sommarkiosker lär kunna få en rejäl höjning från 13500 kr till 40000 kr. Labben och upplag vid byggnadsplatser får taxan dubblerad från 40 kr till 80 kr per kvadratmeter och månad. Butikshandel som använder yta utanfär butiken kan räkna med viss höjning, sägs det. Betr arrenden, tex för båtklubben, har sajten ej kunnat få svar från arrendeansvarig.

I genomsnitt betalar båtägare 560 kr för sin båtplats i ån och för vinterförvarig på varvet. Totalt betalar båtklubben ca 88000 kr per år! 
Här borde lukta rejäl höjning. 

Val.Vitals aprilundersökning 2018
Val.Vitals aprilundersökning 2018
Bilden tillör oss nu men lär hastigt följas av en mångfald nya skönheter.  Bild:  ac
Bilden tillör oss nu men lär hastigt följas av en mångfald nya skönheter. Bild: ac

- Curt Wahlund alias Sieur Athos, april 18 -