Ett processande, levande varuhus
med egna och andras designade kläder
och accessoarer för alla åldrar.
Samtal med Jessica och Daniel Raynee, 
skaparna av och ägarna till företaget. 

I

Det är två år sen ni öppnade er butik här på Sturegatan och gav den samma namn som ert varumärke Winston & Elle. Hur kom det sig att det blev Sundbyberg och Sturegatan och hur blev varumärket till?
 

Vi bor sedan 6 år tillbaka här i Sundbyberg tillsammans med våra två barn (Winston & Elle ). Vi kände att det fanns en fin chans och möjlighet att etablera oss  här i Sundbyberg, vi tyckte själva att det fanns ett behov av flera seriösa nyetableringar inom handeln och det självklara valet föll på Sturegatan med dess unika stadsmiljö. Vi har båda sedan många år ett stort intresse för form och design och service och under några års förarbete var det äntligen tid för att skapa vårat eget klädmärke ’’Winston & Elle".

II

Berätta lite om ert koncept!


Vårt sortiment utgörs till stor del av det egna märket Winston & Elle men håller även oetablerade designers. På så vis kan vi erbjuda unika plagg i mindre upplaga för dam, herr och barn, alltid till ett rimligt pris och alltid med ett socialetiskt ansvar. Vi producerar våra kläder i små upplagor, besöker leverantörer på plats för att på så vis ha största möjliga koll på framställning och ursprung. Vår ambition har sedan start varit att rikta oss till dem som älskar design oavsett ålder och så har det faktiskt blivit. Vi har kunder i alla åldrar, även om det största målgruppen kanske är mellan 25- 50 års åldern. Mode och intresset för det tror vi inte har någon ålder!  Winston & Elle söker alltid efter att vara en del av tiden, att hela tiden drivas framåt, utvecklas och skapa unika plagg som kunden känner sig både fin, unik och bekväm i. Vi vill med vår butik skapa en inspirerande miljö där man både kan handla kläder och accessoarer samt ta en god kopp kaffe.
III
Hur stor är butiksytan? Vågar folk gå in för bara en kopp kaffe?

Vi välkomnar alla kunder. Hos Winston & Elle ska taket vara högt och man ska kunna komma in för bara en kopp kaffe, handla kläder med personlig och trevlig service oavsett ärende och spenderad krona. Vi tänker långsiktigt och är rädda om våra kunder och vårt varumärke. Det är mycket därför som jag och Daniel jobbar med allt som ingår i att driva butik såväl som att designa och framställa kläder och andra produkter. 
Winston & Elle har två plan på ca 200 kvm och en härlig stor grön oas på vår baksida där man kan sätta sig ner för en fika! En unik möjlighet bland hus och asfalt!

IV
Vad har ni för yrkesmässiga bakgrunder?

Daniel är utbildad på Tillskärarakademien i Stockholm och Jessica är utbildad socionom. En bra kombination som ger styrka till Winston & Elles alla delar. Vi jobbar nära genom alla processer, Daniel ansvarar dock i större utsträckning med herrsortimentet och Jessica har lite mera fokus på dam och barn. 

Interiör/Sortimentsbilder. Foto W&E


För en månad sen pratade jag med ett par 50+ och de menade att Sturegatan de senaste åren förlorat mycket av sin charm och atmosfär. Vad säger ni om gatumiljön och butiksutvecklingen längs gatan?

Som både boende och arbetande i Sundbyberg blir det mycket hjärta med i den här typen av frågor. Vårat drömscenario vore att Sturegatans affärslokaler skulle fyllas av en blandning av butiker som återspeglar sig i det kunden efterfrågar. Här ska både de sedan många år etablerade affärerna ligga men också de minde mera nytänkande en mix som ger ett bra flöde av kunder och som tar tillvara Sundbyberg och Sturegatans i Stockholm i dag unika stadskärna.  Sturegatan behöver bli en mera levande plats och inte en transportsträcka till och från kommunikationer. Hyresvärdarna måste ta sitt ansvar när de skriver avtal med nya aktörer. Men också se över sina idag mycket höga hyror vilket inte ger de mindre aktörerna möjlighet att starta upp sin verksamhet! I från kommunens håll känns det mest i dag tyvärr som att vi väntar på nedgrävningen av järnvägen vilket ju ändå ligger många år i framtiden. Vi måste värna om vår gata och hela Sundbybergs centrum varje dag! 
VI
Ert företag är medlem i Stadskärneföreningen.Tycker ni att föreningen jobbar på rätt sätt? Något ni skulle vilja se eller ändra på?
 
En svår fråga att besvara för oss men Winston & Elle arbetar för att vara aktiva och delaktiga i föreningen för att på så vis vara med och påverka om det som ligger oss varmt om hjärtat - att få en fungerande attraktiv och välmående stadskärna för både handel och boende. 

Barnavdelningens klädsortiment och därunder herrstrumpor och del av skosortimentet. Foto W&E
Barnavdelningens klädsortiment och därunder herrstrumpor och del av skosortimentet. Foto W&E

VII
På lite längre sikt finns det anledning till viss oro för centrums detaljhandel då järnvägen läggs i tunnel och bostäder för 4500 invånare ska byggas på andra sidan järnvägen. Det lär ta minst 10-15 år från starten 2019. Vid ett kommunens frukostmöte före sommaren uttryckte en företagare sin oro: ”Det här blir nog bra då färdigt men om jag orkar ha kvar min rörelse till dess är ett mycket stort frågetecken”.  Han såg säkert framför sig idel störningar, omsättningsbortfall och långa ersättningsdiskus- sioner. Sturegatans roll vid tågtunnelbygget är oklar men kanske blir dubbelriktad. Hur ser ni på denna omvandling av centrum? 
 
Det är en lång process som står framför oss i Sundbyberg vad gäller nedgrävningen och hur denna kommer påverka stadskärnan. Vi väljer att fokusera på nuet, vad vi kan göra nu för att förbättra och göra vår butik attraktiv såväl som att försöka fokusera på att se lösningar för hur framförallt Sturegatan ska vara en handelsgata värd att besöka. Vi tror att det kommer att vara något av en prövning ett antal år framåt innan alla pusselbitar fallit på plats och vi hoppas på att vi får vara här och se resultatet. 
VIII
Med de problem som redan finns med Sturegatan som affärsgata och med tanke på alla uttalanden om att värna och utveckla gatan vore det rimligt att Förvaltaren snarast gå före med att sänka butikshyrorna och Kommunen omedelbart åtgärda bristerna på Sturegatan. Eller?
 
Vi har redan nämnt en hel del om Sturegatan. Vi hoppas att alla tar ansvar och har ett intresse av att göra stadskärnan och Sturegatan levande och väl värt ett besök. Attraktiva butiker, fin och hållbar stadsplanering med yta att bara vara på, hyror som återspeglar sig i den tid som Sundbyberg är i nu, väntan på kanske och förhoppningsvis ljusare tider för handeln. Sundbybergsbon måste handla lokalt så att handeln kan utvecklas och locka bra aktörer till de tomma butikslokalerna. Vi är alla beroende av varandra i skapandet av ett trivsamt centrum! 
IX

Ser Winston & Elle - som alltså producerar egna designade varor utomlands och köper andras designade produkter oftast utifrån - någon risk i en påbörjad nedåtgående inhemsk ekonomi som inte samlat något i ladorna under högkonjunkturen samt när det gäller världsbilden med finanskris runt hörnet och ett högt krigsindex där flyktingströmmar och oro förväntas tillta.
 
Sedan vår butiksstart har, som vi ser det, Sveriges och omvärldens ekonomi befunnit sig i kris, vilket har gjort att vi från start fått jobba hårt för att överleva, utvecklas och blicka framåt. Vi är väl medvetna om den tuffa tillvaron runt om i världen som på något vis drabbar oss alla. Vi har valt att producera våra kläder i länder som visserligen kostar betydligt mera att producera varor i men som har förbud mot barnarbete, och som istället har reglerade löner och arbetstider. Det går helt hand i hand med Winston & Elles grundläggande värderingar om socialetisk hållbarhet. Vi försöker att ge överskott av kläder till välgörenhet och arbetar med mindre aktörer som på så vis blir självförsörjande. Vår devis är att ingen kan göra allt men alla kan göra något!

Bild från trädgårdskaféet. Bild W&E.
Bild från trädgårdskaféet. Bild W&E.

                                    - Sieur Athos -
Samtliga foton: mittsundbyberg.se