Jazzklubbens andra konsert denna höst var en hyllning till Billie Holiday. Hon skulle ha fýllt 100 år i våras. Billie var ingen vanlig jazz-, blues- och soulsångerska. Hon sjöng och komponerade om det liv som hon och nära vänner levde i apartheidamerika på 30-,40- och 50-talet. Det kunde vara sångtexter med protest, öppet lidande, sorg, längtan och hopplöshet. Det mörka och svåra i hennes liv, ja de färgades liv överhuvudtaget, kom att styra. Men vi ska veta att hon också sjöng det mesta i the American Songbook, på skiva och i ledande orkestrar. Billie var en modig kvinna i rasåtskillnadens USA. Vad sägs om ett par strofer ur Strange Fruit som återger en direkt upplevelse och som hon till och med vågade sjunga i Dixieland.

 

Southern trees bear a strange fruit, 
Blood on the leaves and blood at the root, 
Black bodies swinging in the southern breeze, 
Strange fruit hanging from the poplar trees.

Pastoral scene of the gallant south, 
The bulging eyes and the twisted mouth, 
Scent of magnolias, sweet and fresh, 
Then the sudden smell of burning flesh.

 

Isabella Lundgren, vår nya sångstjärna på jazz- och blueshimlen, samt för klubbmedlemmarna välkände trumpetaren Jan Allan gästade för hyllningen tillsammans med Husbandet och en ”knökfull” salong. Isabella vill som Billie att hennes låtar och komponerande helst skall vara meningsfulla, återspegla livets skiften, förmedla känslor och budskap.

 

Isabella på scenen är utomordentligt skön att se och höra. Hon fokuserar helt på sin uppgift, visar största närvaro, är ödmjuk och respektfull. Hon kan konsten att kommunicera med både publiken och orkestermedlemmarna utan långa haranger. Emellanåt får vi se glimten i ögat och det vackra leendet. Isabella är helt enkelt en riktig stjärna!

 

Isabella sjöng nedanstående låtar. I de flesta bjöd Jan Allan och husbandets medlemmar på vassa och härliga solon. Några nummer var orkestrala som Stella by starlight. En fullsatt salong gav sin stora uppskattning med applåder och applåder igen! Isabellas sång och inlevelse i Bille Holidays My Man dröjer länge kvar. Denna kväll slog musik- och jazzhjärtat extra slag!

 

Don´t explain 

I can´t give you anything but love

My man

I wished on the moon

Them there eyes

Stormy Blues

Do you know what it means to miss New Orleans

God bless the child

Willow weep for me

These foolish things

A fine romance

The very thought of you

Hyllad Isabella hyllar.
Hyllad Isabella hyllar.
Fokusering
Fokusering
Skojar med Robert Malmberg som "gömmer" sig bakom pianot. Tv Jan Allan och i bakgrunden Hasse Larsson
Skojar med Robert Malmberg som "gömmer" sig bakom pianot. Tv Jan Allan och i bakgrunden Hasse Larsson
Isabella med klubbordföranden och husbandets trummis Mats Farell.
Isabella med klubbordföranden och husbandets trummis Mats Farell.

Billie Holiday föddes 1915 i Philadelphia Pa. Hon dog 1959 i New York, NY. Har sjungit jazz, blues och swing och varit låtskrivare. Gift tre gånger. Skådespelare i filmen Lady Sings the Blues och var med i Duke Ellingtons film Symphony In Blue. Sjungit med orkestrar ledda av bla Benny Goodman, Count Basie och Artie Shaw. 200 skivor i singlar eller album. Skivbolag: Brunswick, Vocalion, Okeh, Bluebird, Commodore, Capitol, Decca Alladin, Verve och Columbia, MGM.  Fakta från Wikipedia.

Husbandets besättning: Mats Farell, trummor, Hasse Larsson, bas, Per Norlén, tenorsax och Robert Malmberg, piano.
 

Trumpetgeniet spelar inte Allan.
Trumpetgeniet spelar inte Allan.
"Emellanåt får vi se glimten i ögat och det vackra leendet"
"Emellanåt får vi se glimten i ögat och det vackra leendet"

Isabella Lundgren är 28 år. Värmländska. Vegan. Ämnena filosofi och religion ligger henne nära. Som 18-åring till New York för studier vid The New Scchool University. Hon sjöng snart med ledande band i stans musiketablissemang, tex Mobys band The Little Death och Woody Allens bandledare Eddy Davis.

2012 kom första skivan ”It had to be you” och 2014 ”Somehow life got in the way”. Båda mycket rosade. Isabella har fått motta stipendier som Anita O´day stipendiet 1913. För senaste albumet har hon fått OrkesterJournalens Gyllene Skiva 2014. Sveriges Radio P2s Jazzkatts utmärkelse ”Årets musiker” 2015, framröstad av press och publik är senaste utmärkelsen. Tittar man på aktuella engagemang finner man en Releasekonsert i Sundsvall den 6e november med Peter Asplund, Nordiska Kammar-orkestern och Carl Bagges Trio. Den 8e november gäller Berlin, också med Bagges trio, där Sverige med några combos ska försöka att ”sälja in” vår jazzmusik. En Japanturne med Carl Bagges trio blir det 18 – 24 november.